Refleksjoner rundt begrepet lagidrett

Vår sportslige koordinator, Kristen Elstad, har reflektert litt rundt begrepet lagidrett. Målet må være at vi skal glede oss over hverandres fremgang fordi vi er en del av et lag; Gjerdrum Idrettslag.

Norge utvider begrepet lagidrett

For meg har de siste ukers hendelser gitt en dimensjon i hva lagidrett er. De tradisjonelle idrettene fotball, håndball, innebandy, basket og hockey, er naturlig lagidretter i begrepets rette forstand, og er åpenbart for alle som ser på. Vi har også tidligere sett det innen sykkelsport, der det er klart definerte roller som kaptein, klatrespesialist og hjelperyttere.

Men dette er tatt et steg videre. Jeg hadde den glede av å være i dialog med tidligere landslagstrener i alpint, Marius Arnesen for noen år siden. Han fortalte hvordan de bygde opp laget i form av å dele sin kunnskap, både støtteapparat og utøvere. Og noe av det første en løper på alpinlandslaget gjør når han har kommet i mål, er å ringe opp til lagkameraten ved start og fortelle om løypa, hvordan snøforholdene er, farer over hengkanter osv. Fokuset er å dele erfaringer med lagkameraten, slik at han kan lykkes.

Jeg har fått et inntrykk av at det å vinne stafetter og lagkonkurranser for de individuelle idrettene er blitt det største. De er ydmyke for at akkurat de får gå på laget og representere akkurat den dagen. De vet at det sitter andre utøvere på hotellet og kunne prestert like bra som de selv. Og selv etter individuelle medaljer hører vi utøvere si: «Jeg er så stolt å være en del av dette laget», og uttrykk som «det er de råeste skia jeg noen gang har hatt» viser at flere forstår at de ikke hadde vært der de er uten å ha et lag rundt seg. Vi ser det i skiskyting, vi ser det i damelangrenn og i det siste synes jeg det kommer tydelig frem i herrelangrenn.

For et par år siden begynte jeg å følge siden til Hopplandslaget, da jeg fikk en følelse av at de har en trener og et konsept som har et sterkt fokus på å bygge et lag. Selv om de sitter alene på bommen hver gang. Og det har de til de grader vist at fungerer. De har en fantastisk lagånd, bygger hverandre, deler med hverandre, og med en trener som må ha en utrolig kunnskap og samlende effekt.

De individuelle idrettene er blitt lagidretter.

Og det er ikke bare deling av teknikk, snøforhold, treningsmetoder osv. de er opptatt av. Enda viktigere er kommunikasjonen. De snakker til hverandre og ikke om hverandre. De snakker om et mål, men det viktige er veien til målet. Målet blir et resultat av godt samarbeid mange ganger etter hverandre. De vil hverandre vel.

Gjerdrum IL er en breddeklubb ? vi skal ha med flest mulig, lengst mulig og tilrettelegge for at det skal være mulig å bli best mulig. Vi utgjør en forskjell for Gjerdrums befolkning. Jeg synes det beste eksemplet i vår klubb på at individuell idrett er lagidrett finnes i Ta Kwondo-gruppa. Der er de opptatt av at de som gruppe skal gjøre enkeltutøvere gode. Uansett alder, grad eller andre forskjeller. Det er imponerende. Men også i ungdomsskolegruppa i langrenn ser vi dette, der det er mange på trening, og gleder seg over det. Få går skirenn, men den naturlige skigleden ser vi flere ganger i uka. Ingen blir gode alene, men må ha et miljø rundt seg, både for sportslig utfordring og det sosialer.

På trenerforum i GIL, som vi hadde 14. februar, var dette en del av temaet, der vi samlet trenere fra forskjellige grupper til diskusjon og erfaringsutveksling. Stort engasjement fra alle og en arena der det er mulig å lære av hverandre.

Som sportslig koordinator i GIL er målet mitt å se klubben som ett lag. Vi skal jobbe sammen, utveksle erfaringer på tvers av grupper og idretter, ha åpen god dialog med utøvere, foreldre og trenere, og dele kunnskap.

Hvis vi alle har et mål om å gjøre hverandre gode, vil vi skape mange gode opplevelser, både for den enkelte og for gruppa som sådan.

Vi skal glede oss over hverandres fremgang ? fordi vi er en del av et lag ? Gjerdrum Idrettslag.

Sponsor og samarbeidspartner

Støtt oss!

Følg oss på Facebook

Værmelding for Ask, Gjerdrum

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift